HYVÄ VELI (Ville)

VILLE Mun perhe Seitsemänvuotiaalla Villellä on kaksi sisarusta, 14-vuotias isosisko Viivi ja 12-vuotias isoveli Veeti. Veetillä on Downin syndrooma.

Veeti ymmärtää puhetta, mutta hän ei itse puhu. Perheellä on oma tapansa kommunikoida. He puhuvat, viittovat ja käyttävät kuvia apuna. Kaikki ymmärtävät toisiaan, mutta välillä tarvitaan tulkkausta. Äiti joutuu joskus tulkkaamaan Veetiä Villelle, varsinkin jos tulee kinaa.  Veeti on kova ”juttelemaan” ja välillä Ville tulkkaa Veetin juttuja ulkopuolisille. Jos pojat lähtevät kahdestaan johonkin, Ville on tottunut hoitamaan puhumisen. Ville kertoo että Veeti ”synty viittomakieliseks.” Koko perhe on joutunut opettelemaan uuden kielen.

VILLE ja VEETI Mun perhe

Ville, Veeti ja Viivi ovat käyneet pienestä pitäen erilaisissa kehitysvammaisten tapahtumissa. Katja-äiti pitää kerran kuussa vertaiskahvilaa kehitysvammaisten lasten perheille. Ville ja Veeti lähtevät mielellään mukaan kahvilaan, sillä kaikilla on siellä kivaa. Vanhemmille on vertaistukea ja lapsille on kavereita. Villen perheessä erilaiset tukiverkot ovat tulleet luontevaksi ja antoisaksi osaksi elämää.

Hyvä veli

Dokumenttielokuva lapsille, kesto 23 minuuttia, tuotantovuosi 2014

Käsikirjoitus ja ohjaus Anna Korhonen

ohjaaja Anna Korhonen

Kuvaus Sari Aaltonen, Marita Hällfors

Äänitys Mikko Roisko, Tuomas Alatalo

Leikkaus Antti Tuomikoski

Musiikki ja äänisuunnittelu Samu Kuukka & Ville Kuukka

Tuotantopäällikkö Suvi Soitinaho

Asiantuntija, konsultointi Sirkka Rousu

Tuotanto Outi Rousu, Pystymetsä Oy

Ensiesitys televisiossa on AVA -kanavalla lauantaina 18.1. klo 19.00. Muut lähetysajat AVA kanavalla su 19.1. klo 12.00, ma 20.1. klo 21.30, ti 21.1. klo 16.30. Elokuvat ovat myös Katsomo -verkkopalvelussa.

Katso traileri
 

Katso elokuvan asiantuntijahaastattelut:

Minna Oulasmaa – Perheneuvonnan koordinaattori, Väestöliitto
Jyrki Pinomaa – Kahden vammaisen nuoren isä